Consells per un bon ús
Per no patir cap d’aquests perills cibernètics el més important de tot és ser-ne conscients i ser responsables amb l'ús dels diferents suports digitals. Cal doncs, explicar bé als nens/es quins són els perills, com detectar-los i com resoldre'ls i/o enfrontar-s’hi en el cas que sigui necessari.
Per descomptat és molt important consultar fonts fiables, i no fer cas de fake news, és per això que recomanem la lectura de tot el relacionat amb delictes informàtics a la web dels Mossos d’Esquadra. A continuació us deixem uns consells per tal d’intentar no tenir cap perill davant dels actes delictius:
Consulta els consells per un bon control dels dispositius electrònics.
Els suports digitals han de ser adequats d’acord amb l’aprenentatge i necessitats del nen/a i a més, cal tenir en compte el seu estat maduratiu.
Col·loqueu i feu que els vostres fills/es utilitzin els suports digitals en espais comuns i sempre sota la supervisió d’un adult.
El temps d’ús ha de ser menor amb el temps del desús. Gran quantitat d’estudis certifiquen que utilitzar els suports digitals durant masses hores té greus nocions òptiques, cerebrals i poden afectar a la salud psicològica del nostre fill/a.
Eduqueu als fills/es a tractar als companys, pel què fa al món digital, de la mateixa manera que els agradaria que els tractéssin a ells.
Cal que estigueu al dia en l'evolució de la tecnologia. Heu de conèixer com a mínim totes aquelles aplicacions, dispositius que el vostre fill/a utilitza. Això també us facilitarà l’acostament als vostres fills/es.
Com adults, cal ser exemple de l'ús responsable a Internet. Cal fer ús de tots els suports electrònics amb exemple (controlar el temps i l’espai on els utilitzem, les app, …).
Haurem d’estar molt atents a símptomes (irritabilitat, poca socialització, dependencia constant, enuig…) que denotin una addicció a qualsevol suport electrònic i que requerirà de la intervenció de l’equip psicopedagògic de l’escola.
Cal establir acords i consensos pel que fa al nombre d’hores i també sobre quan i on es poden connectar. És necessari també, establir les conseqüències de l'incompliment.
Existeixen diverses maneres de poder controlar l’ús dels suports digitals, que us explicarem en un apartat posterior.
Si compartiu estones i espai amb el vostre fill/a (treballant, jugant, compartint vivències digitals) aconseguireu una confiança que us serà molt positiva en un futur. A més es pot aprofitar per conversar sobre perills de les xarxes o de les diferents addiccions.
Parlar amb altres pares per compartir informació i coneixement, assistir a xerrades sobre aquest tema, proposar sessions conegudes a l'escola per tal de millorar i conèixer sempre el món tecnològic en el que el vostre fill/a és un expert.
És obligatori i molt important mantenir actualitzat l'antivirus, el tallafoc i el sistema operatiu de qualsevol dels suports digitals que tinguem a casa. Moltes vegades aquests dispositius estan interconnectats.
Hauriem de tenir sempre (inclos el mòbil) cobertes les càmeres, ja que, en el cas que ens hackegin qualsevol suport digital, poden veure i captar les nostres cares.
S’ha de tenir molta cura i cal educar els nostres fills/es en la importància de tenir contrasenyes segures i diferents en cada una de les plataformes i xarxe socials que s’utilitzen. Podeu consultar aquest enllaç dels Mossos d’Esquadra per tenir més informació sobre aquest punt.
Hem de potenciar els valors que des de l’escola promocionem, però posar molt d’èmfasis en el respecte als altres, el sentit comú i la responsabilitat digital de cadascú.